NBS: Dinar skup za kvadrate

Bez autora
Sep 11 2011

Banke bi, prema računici Narodne banke Srbije, mogle da odobravaju dinarski stambeni kredit sa kamatom od 12,50 odsto godišnje. Ova cena bi bila veća od one koja se primenjuje na zajmove vezane za evro, za oko tri odsto. Bankari, međutim, smatraju da je u ovom trenutku to nerealno i neizvodljivo, jer su, kako kažu, inflacija, premija rizika zemlje i referentna kamata od koje zavisi formiranje kamate, visoki. Srbija je trenutno jedina zemlja u Evropi koja nema stambene kredite u svojoj valuti. Zato je NBS i napravio računicu koliko bi bankama moglo da bude isplativo davanje kredita u dinarima. NBS je pošla od pretpostavke da će inflacija iduće godine, kod nas, biti četiri odsto, a u evrozoni dva odsto. Realna kamatna stopa plus premija rizika kod nas bi iznosila 4,5 odsto ili skoro duplo nego u zemljama Evropske unije. Naša nominalna kamatna stopa bi bila 8,5 odsto, kod Evropljana 4,5 odsto, bankarska marža četiri odsto. Kada se sve sabere, dinarski zajam bi koštao 12,50 odsto, a u evrima 9,4 odsto.

NBS: Dinar skup za kvadrateBanke bi, prema računici Narodne banke Srbije, mogle da odobravaju dinarski stambeni kredit sa kamatom od 12,50 odsto godišnje.

Ova cena bi bila veća od one koja se primenjuje na zajmove vezane za evro, za oko tri odsto. Bankari, međutim, smatraju da je u ovom trenutku to nerealno i neizvodljivo, jer su, kako kažu, inflacija, premija rizika zemlje i referentna kamata od koje zavisi formiranje kamate, visoki.

Srbija je trenutno jedina zemlja u Evropi koja nema stambene kredite u svojoj valuti. Zato je NBS i napravio računicu koliko bi bankama moglo da bude isplativo davanje kredita u dinarima. NBS je pošla od pretpostavke da će inflacija iduće godine, kod nas, biti četiri odsto, a u evrozoni dva odsto. Realna kamatna stopa plus premija rizika kod nas bi iznosila 4,5 odsto ili skoro duplo nego u zemljama Evropske unije. Naša nominalna kamatna stopa bi bila 8,5 odsto, kod Evropljana 4,5 odsto, bankarska marža četiri odsto. Kada se sve sabere, dinarski zajam bi koštao 12,50 odsto, a u evrima 9,4 odsto.

- Za sada, ne postoje dinarski izvori na tako dugi rok, kao što je otplata stambenog kredita, da bi obezbedili odobravanje stambenih kredita u dinarima - kaže Miroslav Rebić, član IO Sosijete ženeral banke.

- Čak i kada bi banke ponudile stambene kredite u dinarima, imajući u vidu visinu sve elemente koji ulaze u kamatnu stopu, ona bi bila mnogo viša od kamate na stambene kredite sa valutnom klauzulom.

Dobro na duži rok

- Rekao bih da je računica NBS za kredit u dinarima na dvadeset godina korektno postavljena - kaže Zoran Petrović, član IO Rajfajzen banke.

- Danas bi cena za takav kredit bila veća, ali bi svakako, računajući na ostvarenje niske i stabilne inflacije na dugi rok, bilo i perioda kada bi kamatna stopa bila i niža. Imajući u vidu da je razlika između referentne kamatne stope na dinar i Euribora značajna, teško da bi bilo klijenata koji bi danas uzimali stambene kredite u dinarima, uz značajan trošak marketinških aktivnosti na strani banaka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik